Verkenning

Verkenning

Het is raadzaam om als eerste stap een wijkanalyse uit te voeren van de fysieke en sociale kenmerken van de wijk. Mogelijk is er al een wijkanalyse gemaakt in het kader van de TVW, die verder verdiept kan worden. Op basis van deze wijkanalyse krijg je inzicht in de wensen van bewoners en overige stakeholders en inzicht in de mogelijke technische oplossingen in de buurt of wijk. Andere opgaven kunnen mogelijk ook gekoppeld worden aan de aanpak.

Veel informatie heb je mogelijk al vergaard op basis van eerdere stappen in het proces, net als bij de transitievisie warmte. Om te beginnen verzamel je dus de informatie die er al ligt. Informatie kan beschikbaar zijn op de volgende gebieden:

  • Input uit de transitievisie warmte (TVW) en Regionale Energiestrategie (RES): Welke wijken of buurten maakt de gemeente aardgasvrij tot en met 2030 en wat zijn de benoemde mogelijke warmtealternatieven? En welke kaders biedt de TVW en RES rekening mee te houden bij het opstellen van het uitvoeringsplan? Keuze voor rolopvatting en invulling regierol: Van wie komt het initiatief? Is er bewust nagedacht over de rol(len) die de gemeente op zich wil nemen bij het aardgasvrij maken van buurten en wijken?
  • Input participatiebeleid: Wat is de visie op de betrokkenheid van bewoners en overige gebouweigenaren? Is er een informatieloket voor bewoners (bijvoorbeeld een energieloket of proefwoning)? Zie ook de Handreiking Participatie Wijkaanpak Aardgasvrij en de participatieroute.
  • Intentieovereenkomst: Is er commitment van de belangrijkste stakeholders over de wijze waarop de wijk of buurt aardgasvrij wordt? Dit hoeft geen juridisch bindend document te zijn, maar mogelijk is er in een eerder stadium al een stakeholderanalyse gemaakt (inventarisatie partijen in de wijk, belangen, middelen) en hebben partijen zich (informeel) gecommitteerd aan de gemeentelijke ambities. Bijvoorbeeld gedurende het proces om te komen tot een TVW.