Ontwerpen participatie

Ontwerpen participatie

In stap 2 van het Stappenplan Uitvoeringsplan maakt de gemeente een projectplan om tot een uitvoeringsplan te komen. Belangrijk onderdeel van dit projectplan is het ontwerpen van een traject waarin bewoners betrokken kunnen worden bij de keuzes en afspraken die worden vastgelegd in het uitvoeringsplan. Om de rol van bewoners hierbij vast te leggen, maak je in deze stap een ontwerp voor een participatieproces.

Het ontwerp voor dit participatieproces maak je op basis van de informatie die je hebt opgehaald in stap 1. Hoe je precies tot dit ontwerp komt, hangt af van je bevindingen over de voorkeuren van bewoners met betrekking tot participatie en de warmtetransitie. Een goed participatieproces is een vertaling van deze behoeftepeiling.

De gemeente kan hierbij het voortouw nemen en een ontwerp maken op basis van de verzamelde informatie, of (georganiseerde) bewoners ook dit (deels) zelf laten doen. Het verschil tussen deze twee routes heeft met name invloed op het onderdeel ‘hoe’: de manier waarop het participatieproces ontwikkeld wordt. Bewoners betrekken bij het ontwerp van het participatietraject kost op de korte termijn soms meer tijd. Wel vergroot het de kans dat het traject goed aansluit op hun belevingswereld en de specifieke opgaven in de wijk. Op de lange termijn kan het daarmee ook tijd besparen. Het is dan wel belangrijk dat de groep bewoners een goede vertegenwoordiging van de wijk of buurt zijn. Maak hoe dan ook een keuze die aansluit bij de behoeften aan participatie van de Naar alle waarschijnlijkheid komt uit de wijkanalyse in stap 1 naar voren dat er verschillende groepen bewoners zijn met verschillende voorkeuren. Een goed participatie-ontwerp leunt daarom niet op één strategie, maar op een combinatie die kan aansluiten bij deze verschillende behoeftes. In hoofdzaak gaat het om meeweten, meedenken en/of meedoen.

+

Lees meer